Daka ReFood genanvender madaffald fra Danmarks største event mod madspild

 

 


04.10.2013, 

rådhuspladsen i København vil på fredag d. 4. oktober danne rammerne om Danmarks største event mod madspild ”Sammen Mod Madspild – United Against Food Waste”, hvor der sættes fokus på at mindske madspild. Daka ReFood afhenter alt organisk affald fra eventet, og genanvender det i produktionen af gødning, biomasse til biogas og biodiesel.

 

Madspild er et stort problem. Statsminister Helle Thorning havde i sin åbningstale til Folketinget fokus på genanvendelse og sortering af madaffald. I talen sagde statsministeren: »Hvert år smider vi 670.000 ton madaffald ud, og det bliver brændt. Hvis vi i stedet for putter det i biogasanlæg, så får vi el til tusindvis af boliger. Vi får et renere miljø«.

Samlet set, så spilder vi faktisk så meget mad, at det årligt svarer til 16 milliarder kroner. Derudover kommer de miljømæssige omkostninger og det uetiske i at smide mad ud, der sagtens kunne have været spist.

 

Til eventet vil der være uddeling af mad, som normalt ville være kasseret grundet de eksisterende standarder i detailhandlen. Ca. 55% af madspildet sker i fødevareproduktionen og detailhandlen, hvor især frugt og grønt sorteres fra grundet deres ”skæve” størrelser. Disse grøntsager og andet overskudsmad, bliver på fredag uddelt gratis til alle som måtte have lyst til at komme forbi Rådhuspladsen mellem klokken 14 og 18.

 

Daka ReFood går ind for at udvide ’fra jord til bord’ konceptet ved at fokusere på hele kæden og gentænke organisk affald fra et cradle-to-cradle perspektiv. Hovedtanken i vugge til vugge filosofien, som det hedder på dansk, er ganske enkel. Alt hvad der bliver produceret, skal i alle produktets livsfaser udlede og efterlade et minimum af forurening, spild og affald. Således bliver et restprodukt fra en produktion videreført til at indgå i produktionsmaterialet for et nyt produkt, som så igen kan genanvendes til at skabe nye produkter.

 

ReFood er en del af Daka Denmark A/S, der i mange år har specialiseret sig i at håndtere biprodukter fra fødevareindustrien i en miljørigtig genanvendelsesproces. I dag sendes langt det meste affald til forbrænding, men ved at tilslutte sig en ReFood ordning, kan virksomheder tage ansvar for miljøet, og sikre en ressourceeffektiv håndtering, som giver mening både økonomisk og miljømæssigt. Dakas genanvendelsesmetoder udleder langt mindre CO2 end ved forbrænding, og sørger for de knappe resurser der findes i organisk affald, bliver recirkuleret.

 

Der vil både være prominente talere, blandt andre fødevareminister Karen Hækkerup, Direktør for Landbrug og Fødevarer Søren Gade og kokken Bo Jacobsen, og naturligvis en masse god gratis mad.

 

Læs mere om Daka ReFood på www.refood.dk. Yderligere informationer fås hos: Daka ReFood – Jean-Luc Frast, Forretningsudviklingschef, tlf.: 5156 4708 eller jef@daka.dk

 
Legal notice | Databeskyttelseserklæring | Integrityline | © Daka Denmark A/S, Lundagervej 21, DK-8722 Hedensted, CVR-nr 33776039, +45 7674 5111, daka@daka.dk
 
1